Lukiessani tarinoita ja katsellessani dokumentteja ihmisistä, joilla erilaisia kohtaloita ja monenlaisia vaivoja ja vaikeuksia, tulee mieleeni kuinka monelle voisi saada stressin hallintaan vyöhyketerapialla. Hyvä stressi auttaa ihmistä selviytymään vaativissa tilanteissa ja sen aktivoituminen saa mielen valpastumaan ja tarkkaavaisuus ja keskittyminen tehostuvat. Kun stressi pitkittyy, se voi olla haitallista terveydelle ja hyvinvoinnille ja stressireaktiot voivat ikään kuin jäädä päälle.
Itse stressikokemus on psykologinen, mutta sen monet vaikutukset ovat fyysisiä. Fyysisiä oireita, jotka voivat kertoa stressitilasta, ovat mm. päänsärky, huimaus, sydämentykytys, pahoinvointi, vatsavaivat, tihentynyt virtsaamisen tarve, hikoilu, flunssakierre ja selkävaivat.
Tavallisimpia stressiin liittyviä psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, unettomuus, nukahtamisvaikeudet, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat ja vaikeus tehdä päätöksiä. Vakavassa stressitilassa seuraavat masennus ja työuupumus (burn-out), päihteiden väärinkäyttö ja jopa itsetuho-ajatukset. Sosiaalisen elämän alueella stressi voi näkyä mm. perhe- ja parisuhdeongelmina tai eristäytymisenä.
Jatkuvaa stressiä kannattaa pyrkiä välttämään, sillä pitkittyessään se voi suistaa koko kehon epätasapainoon. Kun elimistö tuottaa jatkuvasti stressihormoneita, keho ei kykene rauhoittumaan edes levossa tai unen aikana.
Vyöhyketerapia rauhoittaa kehoa ja mieltä. Se laskee stressitasoja ja parasympaattista hermostoa rauhoittamalla saadaan aikaan kehon rentoutuminen ja mieli rauhoittuu usein jo hoidon aikana.
Vyöhyketerapiassa hoidetaan myös vagushermoja jotka hermottavat sisäelimemme mutta ovat myös isossa roolissa stressinhallinnassa sekä aktivoidaan lisämunuaisen kuorikerrosta joka erittää kehoon kortisolia.
Asiakkaana on käynyt lapsettomuudesta kärsiviä naisia joilla stressi lapsen saannista jäänyt päälle ja nukkuminen ja rauhoittuminen on vaikeaa ja mieli käy ylikierroksilla. Aktivoimalla parasympaattista hermostoa ja rauhoittamalla vagushermoa voidaan auttaa asiakasta. Samalla voidaan aktivoida hormonieritysta ja tasapainottaa kehon toimintaa.
Paljon urheilevat myös saavat stressin hallintaan vyöhyketerapialla. Kun harjoittelu on kovaa ja päivittäistä ja keho on ylikuormittunut se voi johtaa univaikeuksiin, esimerkiksi nukahtaminen helppoa mutta aamyöstä uni ei enää jatku ja unimäärä jää vajaaksi. Hermoston ylivirittyneisyys on helposti rauhoitettavissa vyöhyketerapialla. Usein jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen unen laatu paranee ja uni jatkuu aamuun saakka.
Krooniset kivut aiheuttavat stressiä elimistölle joka lisää kivun tuntemusta. Näissä tapauksissa kierrettä on saatu katkaistua ja kipua lievennettyä niin että voi tulla kivuttomia päiviä tai kipujaksojen välinen kivuton aika pitenee.